Profil Perusahaan Herbal

Berikutnya ini adalah beberapa profil perusahaan herbal yang kami ageni, semua perusahaan ini sangat memperhatikan dan konsern terhadap legalitas usaha, standar kualitas produk dan sertifikasi halal dari lembagai terkait.

PROFIL  PT. HERBA PENAWAR ALWAHIDA INDONESIA (HPAI)

PT Herba Penawar Alwahida Indonesia, yang kemudian dikenal sebagai HPAI, merupakan salah satu perusahaan Bisnis Halal Network di Indonesia yang fokus pada produk-produk herbal. HPAI, sesuai dengan akta pendirian Perusahaan, secara resmi didirikan pada tanggal 19 Maret 2012.

HPAI dibangun dari perjuangan panjang yang bertujuan menjayakan produk-produk halal dan berkualitas berazaskan Thibbunnabawi, serta dalam rangka membumikan, memajukan, dan mengaktualisasikan ekonomi Islam di Indonesia melalui enterpreneurship.

PIMPINAN

Dewan Syariah : 

 • DR. H. Mawardi Muhammad Saleh, MA
 • Prof. Drs. H. M. Nahar Nahrawi, SH, MM (BPH DSN-MUI)
 • Dr. H. Endy M. Astiwara, MA, AAAIJ, FIIS (BPH DSN-MUI)

Dewan Komisaris :

 • H. Muslim M. Yatim, Lc (Komisaris Utama | Chief Commissioner )
 • Erwin Chandra Kelana, ST (Komisaris | Commissioner)

Dewan Direksi :

 • H. Agung Yulianto, SE, Ak. M.Kom (Direktur Utama | Managing Director)
 • H. Rofik Hananto, SE (Direktur | Director)
 • Supriyono, ST (Direktur | Director)

MOTTO

Referensi Utama Produk Halal Dunia

VISI

Menjadi Referensi Utama Produk Halal Berkualitas

MISI

Menjadi perusahaan jaringan pemasaran papan atas kebanggaan Ummat Menjadi wadah perjuangan penyediaan Produk Halal bagi ummat Islam Menghasilkan pengusaha-pengusaha muslim yang dapat dibanggakan, baik sebagai pemasar, pembangun jaringan maupun produsen.

ALAMAT

Jl Kelapa Sawit Raya Blok H-11
Pondok Kelapa, Duren Sawit, Jakarta Timur 13450
Telp. 021-8690 9600, Fax. 021-8690 6645

Untuk melihat produk HPAI dapat di klik disini >  Produk HNI HPAI, atau pada website halalmart-bandung.com

 

PROFIL HPA INTERNATIONAL (HPA GROUP OF COMPANIES)

VISI HPA

 • HPA komited mewujudkan rangkaian produk herba sebagai satu kaedah rawatan yang berkesan
 • HPA komited membentuk usahawan yang dinamik, progresif dan berwibawa

MISI HPA

 • HPA memberi keutamaan mempelbagaikan lagi rangkaian produk-produk herbanya dan juga program penyelidikan yang berupaya meningkatkan lagi mutu keluaran yang berkesan dan dapat membantu melegakan jenis-jenis penyakit yang dialami
 • HPA menyelia dan memberi kemudahan bagi usahawan untuk terus mengembangkan pengetahuan dan memantapkan lagi perniagaan ke arah kejayaan diri, keluarga dan masyarakat

OBJEKTIF HPA

 • Menjadi pengeluar dan pengedar barangan herba No.1 di seluruh Malaysia
 • Memimpin industri herba di Malaysia dari pengeluaran yang innovatif, berdaya maju dan berwawasan
 • Memberi keutamaan terhadap program peningkatan dan pembangunan usahawan

 Satu-satunya syarikat Bumiputra Muslim yang mempunyai kilang bertaraf ‘GMP’ semenjak dari tahun 1997 yang mempunyai kepakaran dalam ramuan herba-herba tempatan dan mempunyai rangkaian pengedar yang mahir dalam perawatan holistik.

 Pengenalan

Syarikat ini telah diasaskan oleh Tuan Haji Ismail bin Haji Ahmad yang berasal dari Kg. Mata Ayer, Perlis pada bulan September 1987 secara kecil-kecilan yang ketika itu dikenali dengan nama Perubatan Tradisional Al Wahida. Selepas 8 tahun beroperasi, berbekal warisan peninggalan nenek moyang, HPA Industries Sdn. Bhd. pun ditubuhkan pada 15 hb Julai 1995. HPA merujuk kepada Herba Penawar Al-Wahida.

Pengalaman HPA pada masa lalu mampu mencatat sejarah kejayaan dan bertahan sehingga kini. HPA merupakan perniagaan yang penuh dengan potensi, pencapaian dan kecemerlangan. Tujuan utama penubuhan syarikat ini ialah untuk memberi pendedahan mengenai perubatan herba tradisional sebagai satu rawatan alternatif kepada masyarakat, bukan sahaja memberi kesihatan yang terjamin malahan dapat mengecapi kemakmuran dan memperkayakan kehidupan.

HPA Industries Sdn. Bhd diasaskan oleh seorang anak tani yang berpengalaman luas dalam bidang herba di Malaysia. Beliau yang dimaksudkan ialah Tn. Hj. Ismail bin Ahmad selaku pengasas HPA memegang jawatan sebagai Pengarah Urusan.

Pengilangan/pabrik

Kini, HPA Industries Sdn Bhd memiliki 7 buah kilang bertaraf GMP yang serba moden dan mengusahakan ladang-ladang herba roselle, pegaga, misai kucing, jagung, serai, pisang dan ternakan ayam, itik, lembu dan kambing organik seluas 500 ekar untuk memastikan bekalan herba yang mencukupi.

Kilang syarikat HPA terletak di alamat

 1. B1 & B2, Lot 29, Jalan Industri, Kawasan Perindustrian Kuala Perlis, Perlis.
 2. Lot 5 & 6, Kawasan MIEL Jejawi Fasa II, Jalan Jejawi Sematang, Perlis.
 3. Lot 1 & 2, IKS KEDA Napoh, 06100 Jitra, Kedah.
 4. Kilang Cola Radix, Kaw. Perindustries Sg.Lalang, Sg.Petani, Kedah.
 5. Kilang Kopi Radix, SME Bank Lok Kawi, Kota Kinabalu, Sabah.
 6. Kilang Air Mineral HPA, Batu 14, Jalan Kuala Nerang, Pokok Sena Kedah.
 7. Kilang Baja Organik, Bukit Tembaga, Padang Terap Kedah.

Kini jumlah pekerja kilang HPA melebihi 1500 orang.

Pentadbiran & Pengurusan

Untuk menjamin organisasi yang berdaya maju, beberapa bahagian yang diketuai pengurus-pengurus terlatih telah diwujudkan. HPA Industries Sdn Bhd diterajui oleh Pengarah Urusan 1 (PU1), dibantu oleh Pengarah Urusan 2 (PU2) dan Pengurus Besar (GM) :-

1.Pengarah Urusan 1, Tuan Haji Ismail Bin Haji Ahmad

2.Pengarah Urusan 2, Tuan Haji Fisal bin Ahmad Tajudin

 1. Pengurus Besar AWM, Tuan Muhammad Faisol Abdul Rahman
 2. Pengurus Besar R & D, Tuan Abdul Ghani Bin Husain
 3. Pengurus Besar Pentadbiran Dan MIS, Puan Rashidah Binti Abdul Rahim
 4. Pengurus Besar Akaun, Tuan Rosli Bin Abu Bakar

HPA dan Anak Syarikat

Syarikat-syarikat HPA dan aktiviti ekonominya adalah seperti berikut:

 1. Al-Wahida Marketing Sdn Bhd – Pemasar semua produk melalui perniagaan MLM
 2. HPA Industries Sdn Bhd – Pengeluar ubat-ubatan herba
 3. Cola Radix Sdn Bhd – Pengeluar minuman berkarbonat (Radix Cola dll)
 4. HPA Food & Beverage Sdn Bhd – Pengeluar minuman dan makanan
 5. Radix Industries Sdn Bhd – Pengeluar Kopi Radix
 6. HPA Farm Sdn Bhd – Pengeluar ayam dan air mineral
 7. HPA Ilham Sdn Bhd – agensi pelancongan
 8. Radix Fried Chicken Sdn Bhd – Restoran Radix Fried Chicken (RFC), RCH, ROC, Radix Cafe, RPH.
 9. El- Zaharaa Sdn Bhd – Hotel, Homestay, JHS, HPA Collection, toharah dobi
 10. Centella White sdn Bhd – Produk kosmetik
 11. Restoran Radix Fried Chicken (RFC) Di Alor Setar
 12. Kedai Dobi Toharoh Di Sg Petani.

Keunggulan Perniagaan HPA

 1. 100% milik Bumiputra Muslim. Sebuah perniagaan 100% milik Bumiputra Muslim dan telah lebih 20 tahun berada dalam industri herba.
 1. Produk pelbagai jenis, Suci & Halal. Lebih 100 jenis produk telah dikeluarkan oleh HPA dan ianya terdiri daripada produk kesihatan (herba), kegunaan harian, makanan, minuman, kosmetik, umrah & haji dan lain-lain lagi. Sasaran HPA ialah mengeluarkan 500 jenis produk lagi pada masa akan datang.
 1. Harga murah dan berpatutan. Harga produk HPA sangat kompetitif dan berpatutan. HPA juga menekankan prinsip IHSAN dalam soal harga produk. Ini bertujuan untuk membolehkan setiap golongan tidak kira kaya atau miskin mampu memilikinya.
 1. Mendapat pengiktirafan MLM Syariah. HPA memasuki era Multi Level Marketing (MLM) mulai 1997 dan mendapat pengiktirafan MLM Syariah dari Pusat Konsultasi Syariah Indonesia.
 1. Penerapan amalan Islam dalam pekerjaan. Semua pekerja kilang diwajibkan berwudhuk, menutup aurat, membaca Al-Ma’thurat dan solat sunat dhuha sebelum memulakan kerja.
 1. Perubatan JAWI. HPA memperkenalkan konsep PERUBATAN JAWI yang menggabungkan sumber Ilahiah dan Alamiah. Ianya terdiri daripada perubatan herba, ilmu diagnosis penyakit melalui tapak tangan, anak mata dan juga perawatan seperti bekam, akupunktur, refleksologi dan lain-lain lagi. Semua ahli berpeluang untuk mempelajarinya.
 1. Kebajikan. Setiap bulan HPA akan menginfakkan sebahagian keuntungan kepada pertubuhan kebajikan, maahad tahfiz dan rumah anak yatim. Ini bermakna anda membeli sambil beramal.
 1. Plan Pemasaran Hebat. Tawaran 11 ganjaran lumayan kepada para pengedar melalui plan pemasaran Era Baru yang terbukti berjaya melahirkan usahawan HPA dengan pendapatan 5 angka sebulan.
 1. Latihan Keusahawanan. Program Perkongsian Bijak Cemerlang (PBC) diwujudkan bagi memberi bimbingan dan tunjuk ajar kepada semua ahli untuk menjalankan perniagaan MLM Syariah HPA. Program ini sangat berkesan sehingga berjaya melonjakkan jualan bulanan HPA. Kursus ini dikendalikan oleh pemimpin-pemimpin HPA yang berjaya dikalangan Pengarah Jati Setia (PJS).
 1. Pengiklanan Produk Di Media Massa. HPA mengiklankan produknya seperti Kopi Radix, Radix Cola, Sarsi, Cereal di TV3, TV9, akhbar harian, pengangkutan awam dan di papan-papan iklan.
 1. Koperasi Wahida Berhad. HPA menubuhkan Koperasi Wahida Berhad untuk memberi peluang kepada ahli menikmati keuntungan bersama. Anggaran pulangan 10%-20% setahun.

Perutusan Lembaga Pengarah HPA

Sejak turun temurun lagi masyarakat kita telah pun mengamalkan penggunaan barangan herba sebagai ubat bagi mengatasi segala jenis penyakit. Atas kaedah inilah HPA diasaskan. Alhamdulillah kita dapat bersama membina bukan sahaja satu perniagaan yang menguntungkan, bahkan dapat menyumbang ke arah kesejahteraan hidup sekeluarga.

Sejajar dengan peredaran modenisasi masa kini, rawatan herba HPA juga dapat menepati proses pengeluaran yang canggih. Dengan pengiktirafan Amalan Pengilangan Baik “Good Manufacturing Practice” (GMP), syarikat HPA berupaya menjamin mutu kualiti barangan keluaran sentiasa konsisten pada tahap yang tinggi.

Menjelang alaf baru ini, syarikat HPA menjanjikan satu lonjakan baru yang berdaya maju. Ini akan membawa pembaharuan yang lebih positif kepada semua. Akhir kata, kejayaan kita semua bergantung ke atas usaha-usaha berpandukan visi dan misi yang diajukan. Syarikat HPA komited terhadap nilai ini dan akan sentiasa mengorak langkah-langkah positif demi kejayaan kita bersama. Sekian.

Wassalam,Tuan Haji Ismail b. Haji Ahmad (Pengarah Urusan HPA Industries Sdn Bhd)

“Sekiranya Mereka Tahu Khasiat Herba Kita, Nescaya Mereka Akan Tukarkan Dengan Ketulan Emas”– Tn Hj Ismail b Hj Ahmad

“Produk Halal Menjadi Nadi Perjuangan Dan Rezeki Yang Diberkati ALLAH, Menjadi Garis Panduan Perniagaan Kami. Amin.” – Tn Hj Ismail b Hj Ahmad

Untuk melihat produk HPA  dapat di klik disini >  Produk HPA International, atau pada website halalmart-bandung.com

 

PROFIL CV. HERBAL INDO UTAMA

 

 

CV. Herbal Indo Utama adalah perusahaan yang bergerak di bidang produksi dan distribusi herbal yang legal dan mempunyai ijin edar produknya serta bersertifikat halal MUI.  Herbal Indo Utama telah mendapatkan sertifikat HALAL MUI sejak tahun 2011 dan terdaftar di LP POM MUI DIY. Untuk mendapatkan sertifikat HALAL MUI tentunya harus memenuhi persyaratan yang telah ditentukan oleh MUI dan dilakukan audit sarana. Di saat itu sebagai auditornya adalah Prof. Dr. Suwijiyo Pramono, DEA., Apt. (guru besar farmasi dan obat herbal di UGM) beserta rekannya Dr. Sumantri Apt. (dosen farmasi UGM). Beliau berdua berkunjung ke HIU untuk memeriksa persyaratan, sarana dan memberikan bimbingan kepada personil produksi tentang “Jaminan Halal Produk”. Setelah dilakukan audit dan dinyatakan lulus kemudian diberikan sertifikat HALAL MUI. Sertifikat ini berlaku 2 tahun dan bisa dilakukan perpanjangan.

Saat ini Herbal Indo Utama telah melakukan perpanjangan yang ke 3. Pada saat perpanjangan sertifikat HALAL yang paling terbaru ini, mendapatkan bimbingan teknis berupa “PELATIHAN JAMINAN HALAL” yang diadakan pada tanggal 21 November 2015, bertempat di Rumah Sakit JIH / Jogja International Hospital, oleh LPPOM MUI DIY. Alhamdulillah Tim HIU dapat mengikutinya dengan baik. Kegiatan seminar ini sangat penting sekali dan bermanfaat karena akan meningkatkan kemampuan SDM HIU dalam menjaga kehalalan produk.

Setelah selesai proses sertifikasi halal dari MUI ini, ada tugas berat yang akan diemban oleh TIM HIU. Tugas ini adalah amanah yang harus ditunaikan yaitu menerapkan SISTIM JAMINAN HALAL pada semua lini produksi. Maka jangan ragu untuk memilih Herbal Indo Utama sebagai mitra, karena kami berusaha untuk menjadi mitra yang terbaik untuk anda.

Untuk melihat produk HIU dapat di klik disini >  Produk Herbal Indo Utama, atau pada website halalmart-bandung.com

 

CV. TOGA NUSANTARA

Toga Nusantara adalah produsen Obat Herbal alami, berdiri sejak Agustus 2010, telah memproduksi berbagai macam jenis obat herbal sediaan kapsul, sediaan teh celup, sediaan minuman instan dan berbagai macam jenis Madu.

LEGALITAS

 1. Akte Notarsi No 17 Notaris  Sininayati Iskandar SH
 2. SIUP : 510/PK/905/BPPT.4
 3. TDP : 102634608151
 4. UKOT : 448.3/43/1.17/IUKOT/BPPT/2014
 5. Sertifikat Halal LPOM MUI : 00130056471010
 6. NPWP : 31.163.826.6 – 432.2000
 7. Izin edar BPOM RI ada pada setiap Produk

STRUKTUR ORGANISASI

 • Owner : Aceng Sopyan
 • Direktur : Irma Dharma Santi
 • Apoteker Penanggung Jawab : Astria D. Zakaria S.Farm. Apt.
 • Asisten Apoteker : Fadhlikah S.Farm. Apt.
 • Legal office : Mujahidin S.Ag.

ALAMAT

CV TOGA NUSANTARA, Factory Office: Jln. Mess AL Gg. Rawa Macan / Haji Umi RT 02 RW 01 No.57 Kel.Jatiranggon,  Kec.Jatisampurna, Kota Bekasi, Jawa Barat – Indonesia Telp. (021) 84305354 Email : toga.nusantara@yahoo.co.id

Untuk melihat produk Toga dapat di klik disini >  Produk Toga Nusantara, atau pada website halalmart-bandung.com

Profil Perusahaan Herbal – Profil Perusahaan Herbal – Profil Perusahaan Herbal – Profil Perusahaan Herbal – Profil Perusahaan Herbal – Profil Perusahaan Herbal – Profil Perusahaan Herbal – Profil Perusahaan Herbal – Profil Perusahaan Herbal – Profil Perusahaan Herbal – Profil Perusahaan Herbal – Profil Perusahaan Herbal –